Nasıl oy kullanılacak? - HABER318
En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Åžehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Nasıl oy kullanılacak?

24 Haziran Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında bilinmesi gerekenler bu haberde...
Bu haber 762 kere okunmuÅŸ. 27.05.2018 Pazar 15:51

NASIL KULLANILACAK?

Türkiye’nin kaderini belirleyecek olan seçimlere artık sayılı günler kaldı. Nefesler tutuldu ve herkes 24 Haziran’da yapılacak Milletvekili Genel Seçimlerine ve CumhurbaÅŸkanlığı seçimine kilitlendi. Peki aynı anda yapılacak bu iki seçim neden bu kadar önemli ve bilinmesi gerekenler neler? Nasıl oy kullanacağız? Kurulan ittifaklar ne anlama geliyor? Oy pusulaları nasıl olacak? Ä°ÅŸte tüm bu soruların cevabı…

 

Ä°TTÄ°FAK PARTÄ°LERÄ°

24 Haziran Pazar günü kelimenin tam anlamıyla Türkiye geleceÄŸini oylayacak. Bu seçim birçok açıdan önem taşıyor. Bu seçimlerle birlikte geçen yılki referandumda kabul edilen anayasa deÄŸiÅŸiklikleriyle getirilen “CumhurbaÅŸkanlığı Sistemine” geçiÅŸ tamamlanmış olacak. Mart ayında kabul edilen ve kısaca “ittifak yasası” olarak da bilinen kanun deÄŸiÅŸikliÄŸi de ilk kez bu seçimde uygulamaya girecek. Bu düzenleme ile seçimde ittifak kuran partiler, yüzde 10’luk seçim barajından da muaf olacak. Milletvekili Seçimlerinde ittifak grupları arasında; iktidar kanadında “Cumhur Ä°ttifakı (AKP-MHP)”, muhalefet kanadında ise “Millet Ä°ttifakı (CHP-Ä°YÄ° Parti-Saadet Partisi, Demokrat Parti” yer alıyor.

 

Ä°LKLERÄ°N SEÇÄ°MÄ°

Ä°ttifak yasası bu seçimin tek ilki deÄŸil…

* Yeni kanun deÄŸiÅŸikliÄŸi, YSK’nın açıkladığı seçim yasaklarına iliÅŸkin; YSK, BaÅŸbakan, bakanlar ve milletvekilleri için makul bir yasak getiriyor: Seçime bir hafta kala devlet imkânlarını kullanmak yasak! Önceden de bu yasak vardı fakat yasağın “ilki” CumhurbaÅŸkanının seçimle belirlendiÄŸi bu sistemde, cumhurbaÅŸkanını kapsamıyor oluÅŸu. Eskiden beri süre gelen bu istisna, CumhurbaÅŸkanının partili olmadığı ve halk tarafından seçilmediÄŸi dönem içindi.
Tepkilere neden olan bu muafiyetle cumhurbaÅŸkanı seçiminde haksız rekabetin önünü açmış oldu.

 

MÜHÜRSÜZ OYLAR

* Tartışmalı yeniliklerden bir diÄŸeri ise; resmiyette yine bir ilk olarak yaÅŸanacak… Seçim kanununun 98. maddesince “üzerinde sandık kurulu mührü bulunmamasına raÄŸmen Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı, amblemi ve ilçe seçim kurulu mührü bulunan zarflar ile üzerinde leke veya çizik bulunsa dahi bunun özel iÅŸaret koymak amacıyla yapıldığı kesin olarak anlaşılamayan zarflar” geçerli sayılacak. Bu madde geçtiÄŸimiz 16 Nisan’da yapılan refandumda oylama devam ederken kabul edilmiÅŸ ve muhalefet tarafından büyük tepki çekmiÅŸti.

* Bu seçimde ilk defa valilerin de seçimle ilgili talepleri olabilecek. Her ne kadar son karar YSK’da olsa da, valiler de artık sandık ve seçim bölgelerinin birleÅŸtirilmesi, seçmen listelerinin karma ÅŸekilde düzenlenmesi gibi talepleri seçim gününden en geç bir ay önce ileterek yerine getirebilecek…

* Sandık kurulu baÅŸkanları, siyasi parti temsilcilerinden biri olamayacak. Kaymakamın göndereceÄŸi o ilçede görev alan kamu görevlileri listesi içerisinden ilçe seçim kurulu baÅŸkanınca yapılan seçim sonucu belirlenecek.

*Faydalı olacak bir düzenleme ise, sandık çevresinde düzenin bozulması ihtimaline iliÅŸkin vatandaÅŸa tanınan imkân. Eskiden sandık alanına güvenlik görevlilerini çağırma yetkisi yalnızca sandık kurulu baÅŸkanına ait iken, yapılan deÄŸiÅŸiklikler bu yetkiyi ilk defa vatandaÅŸa da tanıyor.

*Önemli bir deÄŸiÅŸiklik de engelli vatandaÅŸlarımızın oy kullanması için uygulamaya sokulan “seyyar sandık” uygulaması. Hastalığı veya engeli nedeniyle yataÄŸa bağımlı olan ve il/ilçe merkezlerinde ikamet eden seçmenler, bir yakını aracılığıyla saÄŸlık raporu ve seyyar sandık talep formu ile il/ilçe seçim kuruluna veya muhtarlığa baÅŸvurarak oyunu kullanabilecek. Ancak bu maddede ÅŸuna dikkat: Seyyar sandık talebi için son gün 12 Mayıs idi…

* Bu seçimde, ilk kez 18 yaÅŸ seçilme yaşı olarak karşımıza çıkıyor.

* Ä°lk defa milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkacak.

* 600 milletvekilinin bulunacağı TBMM'’ye üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸu (301 milletvekili) saÄŸlanarak CumhurbaÅŸkanı hakkında soruÅŸturma önergesi verilebilecek. Önergenin Mecliste görüÅŸülmesini takip eden bir ay içerisinde yapılacak gizli oylamada üye tam sayısının beÅŸte üçü ile (361 milletvekili) CumhurbaÅŸkanı hakkında soruÅŸturma açılmasına karar verilecek. Mevcut sistemde önerge verilmesi için TBMM üye tamsayısının üçte biri (184 milletvekili) gerekirken, soruÅŸturmanın baÅŸlaması için üye tam sayısının dörtte üçünün (375 milletvekili) desteÄŸi gerekiyordu.

  • CumhurbaÅŸkanlığı ile milletvekili seçimlerinin aynı anda yapılacağı yeni sistemde hem meclisin hem de CumhurbaÅŸkanının seçimleri yenileme yetkisi olacak. Meclis tarafında seçimlerin yenilenebilmesi için meclis üye tam sayısının beÅŸte üçünün (360 milletvekili) desteÄŸi gerekecek.
  •  

NASIL OY KULLANACAÄžIZ?

24 Haziran Pazar günü CumhurbaÅŸkanlığı ve MilletvekilliÄŸi için iki ayrı oy pusulası ve sandık kurulacak. MilletvekilliÄŸi seçimi oy pusulalarında, parti ittifakları özel olarak belirtilecek. ÖrneÄŸin “Millet Ä°ttifakı” ibaresinin altında CHP, Ä°YÄ° Parti, Saadet Partisi ve DP logoları ayrı ayrı bulunacak. Seçmen tercih ettiÄŸi partinin kısmına mühür basacak, ancak oyların sayımı esnasında iki partinin aldığı oy toplanarak ittifakın hanesine yazılacak.

 

YÜZDE 50’YE ULAÅžAMAZSA

Ä°lk turda CumhurbaÅŸkanı adaylarından hiçbirisi oyların %50'sinden fazlasını alamazsa, 8 Temmuz 2018'de ikinci tur seçimleri olacak. Ä°kinci tura normal ÅŸartlarda birinci turda en çok oyu alan ilk iki aday katılacak. Ä°kinci tura katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boÅŸalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılacak. DiÄŸer tüm adayların ikinci oylamaya katılamadığı ve ikinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum ÅŸeklinde yapılacak. Aday, geçerli oyların salt çoÄŸunluÄŸunu aldığı takdirde CumhurbaÅŸkanı seçilecek. Oylamada, adayın geçerli oyların çoÄŸunluÄŸunu alamaması halinde sadece CumhurbaÅŸkanı seçimi yenilenecek.

Tüm bu ihtimaller neticesinde kazanan aday, 5 yıllığına CumhurbaÅŸkanlığı görevini üstlenecek. Mevcut sistemde CumhurbaÅŸkanı en fazla iki defa, yani 10 yıl için görev yapabilecek.

 

OY PUSULALARI

YSK kurasıyla çıka sonuçlara göre; ittifakların ve siyasi partilerin birleÅŸik oy pusulalarındaki yerleri ÅŸöyle:

 

* Birinci Sırada – Cumhur Ä°ttifakı
* Ä°kinci Sırada – Hür Dava Partisi
* Üçüncü Sırada – Vatan Partisi
* Dördüncü Sırada – Halkların Demokratik Partisi
* BeÅŸinci Sırada – Bağımsız Türkiye Partisi
* Altıncı Sırada – Millet Ä°ttifakı

 

NEREDE OY KULLANACAÄžIM?

Nerede oy kullanacağınızı, seçim dönemlerinde sandık seçmen listeleri kesinleÅŸtikten sonra www.ysk.gov.tr internet sayfamızın “Nerede Oy Kullanacağım” bölümünden öÄŸrenebilirsiniz.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'Ä°LK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

4 + 1 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir