Okullar önlemle açılmalı
Kırıkkale Eğitim Sen Şube Başkanı Ayşe Avcı açıklamada bulundu. Avcı, “Salgın artarak devam ediyor. Günlük olarak açıklanan vaka sayıları bile kaygılanmakta ve önlem alınmasını talep etmekte ne kadar haklı olduğumuzu gösteriyor. Hatta gelinen son aşama artık çok daha güçlü şekilde düzenleyici önlemlerin alınmasını zorunlu hale getirdi” dedi.
AÇIKLAMA YAPTI
Avcı, konuyla ilgili olarak “Kamu yöneticilerinin yurttaşa maske takmasını tavsiye emesini bir önlem olarak kabul etmek mümkün değil. Yapılması gereken, enfeksiyon zincirini kırabilmek için etkili ve uygulanabilir önlemler almak ve önceliğimizin halk sağlığı olmasından hareketle sosyal hareketliliği sınırlandırmak. Salgınla ilgili gündemle beraber eğitimle ilgili gündem de yoğunluğunu koruyor. Yeni eğitim öğretim yılının başlayacağı tarih olan 21 Eylül yaklaştıkça, eğitimle ilgili tartışma başlıkları çok daha yoğun olarak gündemimizi meşgul ediyor. Eğitim Sen olarak kimi konularla ilgili düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşmak isteriz:7 Eylül 2020 tarihinde, okulların 21 Eylül 2020 tarihinde seyreltilmiş ve aşamalı şekilde açılacağı ve ailelerin tercihine bağlı olarak okul öncesi ve 1. sınıf öğrencilerinin okulda yüz yüze eğitime başlayacağı açıklandı.
DURUMU ANLATTI
Eğitim Sen, okullarda en kısa sürede yüz yüze eğitime geçilmesi gerektiğini düşünmektedir. Okuldan ayrı kalınan sürenin uzaması ve okulların uzun süre kapalı kalmasının okul terkini artırdığı ve öğrencilerin eğitim süreci dışına çıkmasına neden olduğu gerçeğinden hareketle mümkün olan en kısa sürede, en fazla gereksinimi olan sınıflardan başlayarak yüz yüze eğitime geçilmesi gerekmektedir. İlkokul 1. ve 2. sınıflar ile okul öncesi öğrencilerinin eğitime başlayan ilk grup olması önemlidir. Ancak, hangi sınıfların yüz yüze eğitime ilk başlayacağı ile ilgili kararı çocuğun üstün yararını gözeterek almak gerekir, anne babalarının çalışmaya rahat devam etmesini değil. Bu karar pedagojinin konusu olmalıdır, sermayenin değil. Ayrıca, bu karar ailelere bırakıldığında bu durum yoksul çocukların yeterince önlem alınmamış okullara gitmek durumunda kaldığı, orta ve üst gelir gurubunda bulunan ailelerin çocuklarının eğitim ihtiyacını evde karşıladığı bir sonuca neden olabilir.
BİLGİ VERDİ
Bu durum da sağlık ve eğitim açısından ciddi eşitsizliklere neden olabilir. Seçme şansı veya tercihte bulunma ile sahip olunan olanaklar arasındaki güçlü ilişkiyi görmeden yoksullar ve dezavantajlı gruplar aleyhine sonuç üretecek hiçbir adım atmamak gerekir. Yapılması gereken çok açıktır: Gerekli tüm önlemler alınmalı; önlem alınması için yeterli bütçe ayrılmalı, alınacak önlemleri uygulayacak personel istihdam edilmeli ve okullar aynı yaş grubunda bulunan tüm öğrenciler için eşit koşullarda açılmalıdır. Sağlık kaygısından dolayı ailelerin alacakları kararlara saygı gösterilmeli, ancak karar alma özgürlüğü ile ekonomik gelir arasındaki ilişki ortadan kaldırılmalıdır. Pandemi dönemi boyunca ihtiyacı olan ailelere eğitim desteği adı altında mali destek sağlanmalıdır” dedi.