Önemli bir destek
FARKLI KALEMLERDE DESTEK
Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda gerçekleÅŸtirilen Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında Tarımsal EÄŸitim ve Yayım Projesi Tanıtım Toplantısında katılımcılara proje hakkında bilgiler verildi. Yapılan toplantıda konuÅŸan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ä°l Müdürü Sırrı Yılmaz, “Tarımsal üretim dünyanın her yerinde çeÅŸitli ÅŸekillerde desteklenmekte. Ülkemizde de farklı kalemler adı altında desteklenmektedir. Burada ki de buradaki destek ve hibelerin temel hedefi kırsal alanda gelir düzeyinin düzeltilmesi”
DAHA KALÄ°TELÄ° SAÄžLANMASI
“Alternatif gelir getirici kaynakların oluÅŸturulması. Tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonu. Tarımsal alanlarda kullanılan teknolojilerin yaygınlaÅŸtırılması, kısaca bunların toplamı olan birim alanında ürün yetiÅŸtirmenin daha kaliteli saÄŸlanmasıdır. Bu sonuçlar ile kırsal alanlardaki refahın daha da arttırılması hedeflenmektedir. Ä°limizin 2016 yılında KOP Bölgesine alınması ile birlikte, çiftçimiz için ikinci bir destekleme hibesi oluÅŸmuÅŸ, buda tarım ve hayvancılık sektöründe büyük bir heyecan oluÅŸturmuÅŸtur”
14 MÄ°LYON 417 BÄ°N TL
Yılmaz, “2017 yılında KOP TEYAT ve KOP Kırsal Kalkınma Projeleri kapsamında çeÅŸitli konularda sunduÄŸumuz 4 projemiz uygun görülmüÅŸ ve 720 bin TL tutarındaki hibe projelerimiz kabul edilmiÅŸtir. 2016- 2017 yılları arasında 33 adet iÅŸletemeye toplam 11 milyon 63 bin TL, 2018 yılında ise 9 adet projeye 7 milyon 27 bin TL hibe desteÄŸi verilmiÅŸtir. Hibeye esas toplam 14 milyon 417 bin TL hibe göstermektedir. Yılmaz ayrıca 14 Mayıs Çiftçiler gününü kutlayarak konuÅŸmasını noktaladı.
KURULAN ALT YAPILAR
KOP Ä°daresi BaÅŸkanı Ä°hsan Bostancı ise yaptığı konuÅŸmada, “Kırıkkale KOP sahasına 2016 yılında girdi. Bundan önce dört ilde çalışmalarımızı yürütmekteydik. Kanunen bize biçilen görev bölgenin kalkınmasını saÄŸlamak için kamu yatırımlarını gerçekleÅŸtirmekti. Projelerin hazırlıkları çerçevesinde bölgelerin nelere ihtiyacı olduÄŸunu belirleyen bir çalışma yaptık. Dört ilimizde yapılan araÅŸtırmaya göre en temel sorun su ihtiyacı. Konya Kapalı Havzasında çok büyük sulama sıkıntısı var. Bunun için ise çok ciddi tarım planlamasına ihtiyaç vardı. Kurulan alt yapılar ve nasıl geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸi konusunda arkadaÅŸlarımız bilgilendirme yapacak” dedi.
YAKLAÅžIK 8.2 MÄ°LYON TL
“Su kaynaklarının mevcut olduÄŸu bölgeler için küçük bentler ile basınçlı sistemleri ile eylem planları kapsamında bizim desteklediÄŸimiz en önemli projeydi. Åžu anda kadar toplam TEYAP kapsamında 97 proje için yaklaşık 8.2 milyon TL ödeme tahsisatı gerçekleÅŸtirildi. Tabi Kırıkkale son iki yılda bu ödeneklerden istifade edebildiÄŸi için toplam projesi 5 ve toplam destek rakamı ise 507 Bin TL. Küçük ölçekli sulama sistemleri kapsamında da Kırıkkale ile projelerimiz oldu. Åžu ana kadar toplam 5 milyon 680 bin TL ödenek aktarımı ile Delice´de iki projemiz, Keskin ve Sulakyurt´ta 1 er projemiz olmak üzere toplam 4 projemiz oldu ve ilerleyen günlerde 3 projemiz daha gündeme alındı”
KÖYDE YAÅžLI KESÄ°M KALMIÅž
Kendisinin de tarım ile uÄŸraÅŸtığını belirterek konuÅŸmasına baÅŸlayan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Abdullah Öztürk, “BulunduÄŸumuz noktada çiftçimizin yaÅŸ ortalaması yükselmiÅŸ. Bunun için de köylerimiz göç verir hale gelmiÅŸ. Aslında bindiÄŸimiz dalı kesmiÅŸiz. GeçtiÄŸimiz yıllarda valimiz, il müdürümüz ile birlikte Kırıkkale´yi masaya yatırdık. Kırıkkale´de tarım ne hale gelmiÅŸ diye. Orta Anadolu´da 13 il içerisinde Kırıkkale sonuncu olmuÅŸ ve Ä°PART´tan yararlanamamışız. Ä°PART çiftçiyi destekleme ÅŸekli ve çiftçinin standartlarını yükselten bir ÅŸey. Genç nüfusu ÅŸehre göndererek yaÅŸlı nüfusu köylerde hapsetmiÅŸiz buda köylerde teknolojiyi kaçırmış ve babadan gelme çiftçilik yapmış buna baÄŸlı olarak ta Kırıkkale´de çiftçilik çok gerilemiÅŸ” dedi.