Sağlıkta atılım yılı
TOPLANTIDA BİLGİ VERDİ
İl Sağlık Müdürlüğümüz 1 Müdür, 4 Başkan, 4 Başkan Yardımcısı, 6 Uzman, 2 Avukat, 1 Diş Hekimi, 2 Eczacı, VHKİ ve diğer personellerimizle birlikte toplamda 354 aktif personel ile hizmet vermektedir.İlimizde toplam 16 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu mevcut olup,32 adet tam donanımlı ambulans, 1 adet tam donanımlı 4x4 kar paletli ambulans, 1 adet 4 sedyeli ambulans, 1 adet Obez ambulans, 2 adet Motosiklet ambulansı ile hizmet verilmektedir.Ayrıca özel ve diğer sağlık kuruluşlarında da 14 adet ambulans mevcuttur.2002’den bu zamana kadar Ambulans sayısı yaklaşık 7 kat İstasyon sayısı ise 3 kat artmıştır.Toplam 10 Doktor, 26 Sağlık Memuru, 25 Şoför, 53 Paramedik, 158 ATT ve 12’de diğer olmak üzere 284 personel bulunmaktadır. Ayrıca İlimizde 6’sı Hekim olmak üzere 96 UMKE personeli ve 2 adet UMKE aracı bulunmaktadır.
GENEL DURUMU ANLATTI
İlimizde Sağlık Bakanlığına bağlı Kırıkkale Yüksek İhtisas ve Diş Hastanemizde 127 Uzman Hekim, 127 Pratisyen Hekim, 29 Diş Hekimi, 731 Ebe-Hemşire, diğer personel (Taşerondan kadroya geçen, Yardımcı sağlık personeli, VHKİ, memur) olmak üzere toplam 2371 personel ile vatandaşlarımıza en kaliteli hizmeti sunma amacındayız. 2002’den bu yana Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlarımızda görev yapan Toplam İnsan Gücü sayısı yaklaşık 1.4 kat artmıştır. Tıp Fakültesi, Yüksek İhtisas Hastanesi ve Özel hastaneye, 112 Acil Sağlık Hizmetleri Ambulansları ile 2018 yılı içerisinde şuana kadar toplam 22.287 hasta taşınmıştır. 112 Ambulanslarımızın ilk 0-10 dakikada Kentsel Vakaya Ortalama Varış Süresi % 96, İlk 0-30 dakikada Kırsal Vakaya Ortalama Varış Süresi % 98’dir. Sağlık Müdürlüğü tarafından 245 kişiye Sertifikalı İlkyardım Eğitimi, 920 bilgilendirme ve 112 tanıtımı eğitimi verilmiş olup “Yaşama Yol Ver” projesi kapsamında 2.748 kişiye eğitim verilmiştir. Hizmet içi eğitimlerimiz devam etmekte olup;ASTE (Ambulans sürüş teknikleri eğitimi) 63,HTT-TRK ( Hasta Taşıma Tekniği-Travma Resusitasyon Kursu) 238,Temel Modül 251, ÇİLYAD (Çocuklarda İleri Yaşam Desteği) 241, İLYAD (Erişkinlerde İleri Yaşam Desteği) 198 personelimize eğitim verilmiştir. Yılda 2 defa Polis Meslek Yüksek Okulu İlkyardım Merkezinin denetlenmiş ve İlimizdeki bulunan tüm Acil Yardım ve Hasta Nakil Ambulanslarının denetimleri yapılmıştır. ASKOM ile Sevk Değerlendirme ve Denetleme Komisyonu toplantısı her ay düzenli olarak yapılmıştır. Yılda 4 (dört) defa 112 ASHİ Kalite Öz Değerlendirmeleri yapılmıştır. İlimizdeki hastane acil servislerinden il dışına toplam 149 hasta sevki yapılmıştır.
SAĞLIK HİZMETLERİ KAPSAMINDA
Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesi ve bağlı birimlerin (hastane genel denetim, acil servis, tıbbi laboratuvarlar, kan transfüzyon merkezi, erişkin ve yenidoğan yoğun bakım üniteleri ve diyaliz merkezi) denetimleri yapılmış olup plan dahilinde yapılmaya devam edilmektedir. İlçe devlet hastanelerinin acil seviyelendirmeleri yapılmaktadır. KÜTF hastanesine bağlı birimlerin (hastane genel denetimi, erişkin ve yenidoğan yoğun bakım üniteleri, TPN ünitesi, tıbbi laboratuvarlar, kan transfüzyon merkezi ve acil servis) rutin denetimleri yapılmaktadır. Özel diyaliz merkezleri denetimleri yapılmıştır. Özel Yaşam Hastanesi’nin acil servis, tıbbi labataruvar, erişkin ve yenidoğan yoğun bakım üniteleri denetimleri yapılmaktadır. 88 adet eczane, 2 adet ecza deposu, 12 adet tıbbi cihaz satış merkezi, 2 adet medikal gaz satış ve depolama tesisleri, 1 adet kozmetik üretim yeri ve 12 adet bitkisel drug (aktar) satış yeri denetimleri düzenli olarak yapılmaktadır. - İlimizde tarafımızca ruhsatı verilmiş 14 adet diş hekimi muayenehanesi, 2 adet diş protez laboratuvarı bulunmakta olup düzenli olarak denetimleri yapılmaktadır. -İlimizde bulunan 1 adet özel hastane, 2 adet ortez-protez satış ve uygulama merkezi, 4 adet işitme cihazı satış ve uygulama merkezi, 22 adet optik müessese, 1 adet psikoteknik merkezi, 1 adet tıp merkezi ve 4 adet özel muayenehane bulunmakta olup denetimleri plan dahilinde yapılmaktadır.
YATIRIM VE ONARIM İŞLERİMİZ KAPSAMINDA;
Özel İdaresinde 2018 yılı yatırım ve onarım işleri için toplam 6.674.523,68 ₺ ödeneğimiz mevcut olup, ihaleler ve hak edişler devam etmekte olup, yılsonuna kadar ödeneğin taahhüdü verildi. Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü Hizmet binası, 112 Acil Sağlık İstasyonu, ADSM (40 Ünitelik) HSM, ASM ve TSM İnşaat % 85 aşamasında tamamlanmıştır. (34.011.140,00₺) Gündoğdu Aile Sağlığı Merkezi 3-4 Hekimlik. İnşaatımızın % 100’ü tamamlanmış olup, kesin kabul işlemleri devam etmektedir. (875.560,00₺)
Sanayi Aile Sağlığı Merkezi 4-5 Hekimlik ASM+112 ASHİ İnşaat başlamıştır şuan itibari ile %1 aşamasındadır. (850.000,00₺)Aşağımahmutlar 2-3 Hekimlik ASM İnşaat % 70 aşamasındadır. (650.000,00₺)
Delice- Çerikli 2-3 Hekimlik ASM + 112 ASHİ İnşaat % 80 aşamasındadır. (1.032.000,00₺)
Bahşılı 112 ASHİ İnşaatımız % 100 aşamasında olup, kesin kabul işlemleri devam etmektedir. (450.000,00₺)
Yenişehir 112 ASHİ İnşaat % 60 aşamasındadır. (450.000,00₺ ) İHALE AŞAMASINDAKİ YATIRIMLARIMIZ;
Çallıöz Seyrantepe 4-5 Hekimlik ASM+ 112 ASHİ. İhalesi yapılmış olup, inşaat çalışmaları en kısa sürede başlayacaktır. (850.000,00₺)
PROJE AŞAMASINDAKİ YATIRIMLARI
Yahşihan İlçesi 3-4 Hekimlik ASM+TSM (867.000,00₺)
Yatırımlarımızın tamamlanması ile birlikte Kırıkkale ilimizde 2003 yılından bu zamana kadar devralınıp tamamlanan, başlanıp bitirilen ve halen devam eden sağlık yatırımları için 87.664.700,00 ₺ yatırım yapılmış olacaktır.
BİLGİ SİSTEMLERİ ÇALIŞMASI
Sağlık Müdürlüğünde bürokratik işlemleri azaltıp, iş akışını hızlandırmak, bilgi güvenliğini sağlamak, kâğıt israfının önüne geçmek, dokümanların oluşturulması, izlenmesi, depolanması, erişilmesi ve dağıtılması gibi süreçlerde kullanılan kaynakları minimum seviyeye indirmek ve bu konularda büyük tasarruf sağlamak amacıyla Elektronik Belge Yönetim Sistemine (EBYS) 2014 yılı Nisan ayında geçildi. Ve ilk resmi belgemiz 16 Nisan 2014 tarihinde EBYS üzerinden gönderildi. Ayrıca sisteme geçtiğimiz günden bu güne toplamda 102 bin 278 gelen - giden evrak Müdürlüğümüzce EBYS ile işlem yapılmıştır.
ULAŞIM HİZMETLERİ
Müdürlüğümüz bünyesinde 11 adet resmi araç bulunmaktadır. Bu araçlardan 6 adeti aktif olup, 2 araç aktif değildir. Bünyemizde görevli 2 aracımız İl Göç İdaresi emrinde görevlendirilmişken, 1 aracımız ise 112 İl Ambulans Servisliği Başhekimliği emrinde bulunmaktadır. 1 Otomobil (Makamda görevli) 1 minibüs (8+1 otomobil ruhsatlı)1 Pikap (Malzeme ve Yemek Taşıma)1 Sağlıklı Yaşam Aracı 18 Adet kamyonet (Citroen Berlingo markalı) hizmet vermektedir. Mobil Kanser Tarama Aracı, Aşı Nakil Aracı, Gezici Sağlık Aracı, Mobil Diş Aracı, Sağlıklı Yaşam Aracı, Personel ve Hasta Nakil Aracı, Iveco Otobüs (M 23 kişilik)
SAĞLIK PROJELERİ
Kırıkkale Valiliği himayelerinde, İl Sağlık Müdürlüğümüzün yürütücülüğünü yaptığı İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, İşKur İl Müdürlüğü ve MÜSİAD’ın ortağı olduğu ‘’Madde Bağımlılığı ile Mücadele’’ kapsamında projemiz 2014 yılında başlamıştır. Ahiler Kalkınma Ajansının 2017 yılı Sosyal Mali Destek Programı kapsamında, Hayat Boşluk Kabul Etmez Projemizin Devamı olan (Asıl Olan Hayattır, Hayatta Boşluk Kabul Etmez ) Projemiz 261.589,49 ₺ tutarında hibe desteği almaya hak kazanmıştır. Projemiz AHİLER Kalkınma Ajansı İle imzalanmış olup, proje faaliyetlerine ve satın alma süreçleri başlamıştır.
SOSYAL PROJELER
1156 Aile veya birey ile görüşülmüştür. Görüşülen bu kişilerden 1073 tane gencimiz tedavi olmayı kabul ederken, bunlardan 488 tanesi AMATEM Merkezimizde yatarak tedavi olmuş, 578 tanesi ayaktan tedavi olmuştur. 7 kişi ise tedavi olmayı kabul etmemiştir. Bu hastalarımızı ise kurum olarak evde takip ediyoruz. Tedavi gören gençlerimizden geri dönüş yapanlar içinden; proje kapsamında 4 dönem Sağlıklı Yaşam Sınıfı oluşturulmuştur; 1. Dönem Sağlıklı Yaşam Sınıfına 27 kişi dahil olmuştur. 2. Dönem Sağlıklı Yaşam Sınıfına 26 kişi, 3. Dönem Sağlıklı Yaşam Sınıfına ise 23 kişi dahil olmuştur. 4. Dönem ve hala devam eden Sağlıklı Yaşam Sınıfımızda ise 33 gencimiz eğitim almış ve almaya devam etmektedir. Asıl Olan Hayattır Hayatta Boşluk Kabul Etmez projemizde 19 gencimiz rehabilite olmaktadır. Projemizin ilerleyen dönemlerinde; Web Tasarım Atölyesi ve Seramik ve Resim Atölye sınıfı oluşturulacaktır. Bu eğitimleri alan madde bağımlısı bireylerin sosyal hayata entegre olmalarında önemli faktör olacağı düşünülmektedir. Psikolog eğitimleri, dini eğitimler ve gezilerle gençlerin motivasyonunun yükseltilmesi amaçlanmaktadır.
ENGELLİ VE YAŞLI REFAKAT BİRİMİ
Müdürlük olarak bünyemizdeki çalışmalarımızın akabinde taşra teşkilatımızdaki çalışmalarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz. Bu kapsamda bünyemizde hizmet veren Yüksek İhtisas Hastanemize hasta mahremiyetini koruyarak memnuniyeti arttırmak adına Engelli Refakat Birimimizi, 11 Nisan 2018 tarihinde dönemin Bakan Yardımcısı Ahmet Baha ÖĞÜTKEN ve ilgili yöneticilerimizin katılımı ile açılışını yaparak hizmete başlattık. Engelli ve Yaşlı Refakat Birimimize ağır ve orta düzeyde engelli bireyler, bedensel engelli bireyler ve bakıma muhtaç yaşlı bireyler müracaat etmeye başlamıştır. Ayrıca bu hastalarımıza özel hazırladığımız ‘Öncelikli Hasta Muayene Kartı’ ile hastanemize girişlerinden itibaren tüm muayene, tetkik ve tedavi işlemlerini birimimizde görevli 7 personelimiz tarafından hızlı ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır.
ENGELLİ POLİKLİNİĞİ
Engelli çocuklarımıza evde sağlık hizmeti alanında öncelik verdik. Bu kapsamda personel görevlendirmesi yaptık. Engelli bir çocuğumuz hastanemize başvuru yaptığı zaman poliklinikte görevli hasta kayıt personeli tarafından kaydı alınacak ilgili çocuk doktorumuz tarafından muayenesi bu poliklinikte gerçekleştirilecek burada hem çocuğumuzun sıra bekleyerek olumsuz etkilenmesini önlemiş hem de ailesinin birazda olsa stres sıkıntısının azaltılmasına yardımcı olmak hedeflenmektedir.
ÇOCUK İZLEM MERKEZİ (ÇİM)
Cinsel istismar mağduru olduğundan şüphelenilen çocuğun; “çocuk dostu” bir ortamda her türlü adli, tıbbi ve sosyal işlemlerinin aynı gün gerçekleştirilmesini amaçlayan ‘Çocuk İzlem Merkezi’miz Kırıkkale Valimiz Sayın Dr. Mehmet İlker Haktankaçmaz ve yetkili yöneticiler eşliğinde 4 Ekim 2018 tarihinde hizmetlerine başlamıştır. Kısa adı ÇİM olan Çocuk İzlem Merkezi’mizde çocukların yaşadığı travmatik olaya ait bilgilerin tek merkezde meslek elemanları tarafından alınması sağlanacak. Cumhuriyet Başsavcılığı, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere tüm kurumların koordinasyonu içerisinde çalışacak merkezimiz 4 farklı ilimize de hizmet verecek. Çocuk İzlem Merkezi’mizde 3 adli görüşmeci, 1 hemşire, 1 sekreter ve 1 çocuk psikiyatrisi sorumlu hekimimiz görev yapmaktadır.
GERÇEKLEŞTİRİLECEK PROJELER
Şuanda Proje ve ARGE Birimimiz çalışmalarımızın içerisinde ilk başlangıcını sağlık personelimize yapacağımız Ahiler Kalkınma Ajansı destekli tarama ve fiziksel aktivite projesi, KOP’a Sağlıklı Okur Yazarlığını arttırma projesi Avrupa Birliği Stratejik Ortaklığı ile Hipertensif İlaç Kullanım Prosedürleri,Japonya Büyük Elçiliği ortaklığı ile Sağlık Hanemiz Projesi, Avustralya Büyükelçiliği ortaklığı ile Göçmen Sağlığı Projesi Yazılım ve çalışmaları ekiplerimizce başlamış olup, projelerin somut adımları ilerleyen günlerde gerçekleştirilecektir.