Sakın anız yakmayın
Kırıkkale Ä°l Jandarma Komutanlığı Anız Yakan GeleceÄŸini Yakar projesini Kırıkkale II Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü ile birlikte 10 bin broÅŸür ve Bin adet afiÅŸ hazırlayarak köy odaları, camiler, muhtarlıklar ve vatandaÅŸların görebileceÄŸi yerlere astı. VatandaÅŸlar anız yakınları hakkında bilgilendirildi.
ANIZ UYARISI YAPILDI
Kırıkkale ValiliÄŸinden yapılan açıklamada "Kırıkkale Ä°li sahip olduÄŸu elveriÅŸli tarım arazileri nedeniyle tarımsal faaliyetlerin yoÄŸun olarak yapıldığı bir ilimizdir. Bölgede hasat sonrası toprağın tekrar ekime hazır hale getirilebilmesi için anız yakma olaylarıyla karşılaşılmaktadır. Yanlış bilinen yöntemlerden biri olarak; toprak iÅŸlemeyi kolaylaÅŸtırmak, böcek ve diÄŸer zararlıları yok edip bitki hastalıklarını önlemek, toprak verimini artırmak gibi gerekçelerle bazı çiftçilerimiz tarafından anız yakmanın faydalı olduÄŸu zannedilmektedir. Anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesini olumsuz yönde etkilediÄŸi gibi çevreye onarılması mümkün olmayan zararlar verdiÄŸi dikkate alınarak, Kırıkkale Ä°l Jandarma Komutanlığı ile Kırıkkale Il Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü tarafından müÅŸterek olarak "Anız Yakan GeleceÄŸini Yakar" projesi baÅŸlatılmıştır. Proje kapsamında Kırıkkale Ä°li genelinde çiftçilere yönelik bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri yapılması öngörülmektedir. Hasat zamanı öncesi Haziran ayı içerisinde baÅŸlatılan projeye göre ilimizin tamamındaki köy ve kasabalarda faaliyetlere baÅŸlanmıştır.''denildi.
DÄ°KKAT EDÄ°LMELÄ°
Kırıkkale Ä°l Jandarma Komutanlığı "Çevre, DoÄŸa ve Hayvanları Koruma Timi" koordinatörlüÄŸünde sürdürülen proje kapsamında, ilk olarak Mayıs ayı içerisinde kolluk personeline eÄŸitici eÄŸitimleri verilmiÅŸtir. Ayrıca Kırıkkale II Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü ile birlikte çiftçilere dağıtılmak üzere 10.000 adet broÅŸür ile 1.000 adet afiÅŸ hazırlanmıştır. BroÅŸürler vatandaÅŸlara dağıtmakta, afiÅŸler ise köy odaları, camiler, muhtarlıklar ve vatandaÅŸların görebileceÄŸi diÄŸer yerlere asılmaktadır. Köy ve kasabalarda önleyici kolluk faaliyetleri esnasında vatandaÅŸlarla karşılaÅŸan Jandarma devriyelerince, çiftçilere anız yakmanın zararları konusunda yüz yüze bilgilendirmeler yapılmaktadır. DiÄŸer yandan anız yakanlara karşı 2872 Sayılı Çevre Kanunu ile 5491 Sayılı Orman Kanunun getirdiÄŸi cezalar da açıklanmakta, anız yakanların 112 Acil ÇaÄŸrı Merkezi üzerinden kolluk birimlerine gecikmeksizin ihbar edilmesi istenmektedir.'' denildi.