Şenlikte buluştular
ŞENLİK DÜZENLENDİ
Yahşihan Aile Parkı içinde düzenlenen şenliğe çok sayıda davetli katıldı. Program, İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Kur'an-ı Kerim okunması ve duaların başladı. Kırıkkale Belediyesi mehter takımının konseri ile devam etti. Etkinlik, ekmek yuvarlama töreni, Kırım Türkleri Halk Dansları Topluluğu tarafından oynanan oyunlar ve yöresel sanatçıların verdiği konserler verildi. Ardından güreş müsabakaları ve çocuklara yönelik yarışmalarla devam etti. Daha sonra çekilişler yapıldı. Gelen misafirlere yöresel yemekler ve tatlılar ikram edildi. Program uzun saatler devam etti. Program sonunda vatandaşlar güzel bir gün geçirmenin huzuruna vardılar. Programda ayrıca Yahşihan Belediye Başkanı Ahmet Sungur ve Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin birer konuşma yaptılar. Öte yandan şenliğe katkı sağlayanlara teşekkür belgeleri verildi.
RENKLİ GÖRÜNTÜLER
Kırım Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Kırıkkale Şube Başkanı Yılmaz İdik, etkinlikte yaptığı konuşmada, Tepreç'in Kırım Türklerinin bir geleneği olduğunu ve bu geleneği yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Tepreç'in, canlanmak, hareketlenmek anlamına geldiğini ifade eden İdik, "Atalarımız Türk yurdu Kırım'da yaşarken Hıdrellezi takip eden günlerde mahsullerinin bol ve bereketli olması için kırlara çıkıp dualar ederler ve coşkuyla eğlenirlerdi. Biz de burada dualarımızı yaptık ve eğleneceğiz. Kırım, Türk yurdu iken, şimdi Rus işgali altında bulunmakta. Soydaşlarımız Rusya'nın işgali altında çok zor günler geçirmekte. Bu nedenle içimiz kan ağlıyor. Tebreç gibi diğer geleneklerimizi yaşatmaya çalışırken bile hüzünleniyoruz." diye konuştu.
BAHAR BAYRAMI YAPILDI
İdik, "Kırım Türkleri Tepreş Hıdırellez Şenlikleri, Kırım Tatarlarının Hıdrellez sonrası kutladıkları bir bahar bayramıdır. Tepreş Hıdırellez Şenliklerinde çeşitli etkinliklerin yapılır ve bir meydan etrafında piknik biçiminde kutlanır. Türkiye’de tepreş, çevresinde Tatarların yoğun olarak yaşadığı kentlerde (Kırıkkale, Ankara, İstanbul, Eskişehir, Polatlı) her yıl yapılır. Tepreş, yüzyıllar boyunca devam etmekte olan halk kültürünün bir parçasıdır. Onda Kırım Türkünün ruhunun inceliği, halk kültürünün zenginlği saklıdır. Bu vesileyle düzenlenen gün, aynı zamanda birlikte olmanın verdiği lezzete ayrı bir tat, ayrı bir ahenk katar" dedi.