TMO hedefi açıklandı
Toprak Mahsulleri Ofisi Kırıkkale BaÅŸmüdürlüÄŸü tarafından Kırıkkale Ä°l MüftülüÄŸü Konferans Salonunda Kamu Kurum ve kuruluÅŸları, Köy Muhtarları ve üreticilere hububat alım politikaları ve fiyatları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Bilgilendirme toplantısında Kırıkkale TMO BaÅŸmüdürü Tuncay Akgül'e çiftçiler sorularını yönetti.
TOPLANTI YAPILDI
Programa Kırıkkale Tarım ve Orman Ä°l Müdürü Sırrı Yılmaz, Kırıkkale Ticaret Borsası BaÅŸkanı Harun Sümer, Kırıkkale TMO BaÅŸmüdürü Tuncay Akgül, ÅŸube müdürleri, köy muhtarları, çiftçiler ve vatandaÅŸlar katıldı. Program Kırıkkale Ticaret Borsası BaÅŸkanı Harun Sümer'in konuÅŸmasıyla baÅŸladı. Sümer, Ticaret Borsası olarak her zaman çiftçilerin yanlarında olduklarını ifade etti. Sümer, " Devletimiz hasar çalışmasını yapmakta üreticimizin yaralarını en kısa sürede saracaktır. TMO ofisimizin çabalarıyla güzel bir toplantı düzenlendi. Ä°nÅŸallah burada sorularının cevaplarını alacaktır. TMO çiftimizin kara gün dostudur. 2050 yılında ülkemizin nüfusu 150 milyon olacaktır. Gıda çok önemli devletimiz bunu çok önemsiyor. Devletimiz buÄŸday alımını 7 liraya çıkardı. Kırıkkale Ticaret Borsası olarak üreticimizin 24 saat yanındadır. Biz hizmet sektörüyüz ve sizlerin hizmetinizdeyiz. Üreticimizin kafasında ne varsa her ÅŸeyi sorsun. Ä°nÅŸallah bu toplantı hayırlara vesile olsun.''dedi.
BÄ°LGÄ°LER VERÄ°LDÄ°
Kırıkkale Tarım ve Orman Ä°l Müdürü Sırrı Yılmaz'da toplantıda konuÅŸma yaptı. Yılmaz, Çiftçilerin arazilerini Çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırmalarını ve ürünlerini sigortalatmalarını istedi. Yılmaz, "Açıkçası bizde zaman zaman birlikte gelme ortamları oluÅŸturuyoruz. Üretimde karlılık olarak kurum olarak yenilikçi oluyoruz. Tarih boyunca insan, gıdasının vazgeçilmez unsur olduÄŸun bir konu. Sanayinin geliÅŸmesiyle beraber sanayi toplumu oluÅŸtu. Bence bu evrimde son dönemini yaşıyor. Bundan sonra yapay zeka uzay dönemi baÅŸlamış durumda. Tarım sektörü de bunun için gayret gösteriyor. Pandemi den sonra artık insanların gıda kriziyle karşı karşıya gelmiÅŸ durumda. DoÄŸru planlama seçtiÄŸimiz çeÅŸitlerin özelliklerini çok iyi bilmemiz lazım. Son dönemde biliÅŸim ve teknoloji var. Bizde tarımda teknolojiyi kullanmamız gerekiyor. Kırıkkale üreticiler olarak iki unsuru söylemek istiyorum. Çiftçi kayıt sistemini iyi tutmamız gerekiyor. Kırıkkale'de ÅŸuanda arazimizin yüzde 45 kayıt altında. Yüzde 55 kontrolsüz durumda. Ä°kincisi, ürünlerimizi sigortalamamız büyük bir sorun. Dolu faciasından sonra çiftçilerimiz büyük maddi kayba yol açtı.Biz ürünümüzü sigortalamalıyız. Dünya piyasasına hitap etmemiz için ürünlerimizi sigortalamamız lazım” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
KOTA AÇIKLAMASI
TMO baÅŸmüdürü Tuncay Akgül ise yaptığı açıklamasında "Gıdanın en büyük silah olduÄŸu günümüzde bu talihsizlikle karşılaÅŸmamız büyük bir ÅŸanssızlık. Sofralarımızın baÅŸ tacı olan buÄŸdayımızda sizlerin emekleri bulunuyor. Üretim arttıkça refahta artmaktadır. TMO olarak var gücümüzle çalışıyoruz. Kırıkkale'de buÄŸday 210 bin ton, 110 bin ton arpa üretimi 2022 yılında hedefimiz. Üretimi artırmak, üreticilerimizin yanlarında olacağız. Kırıkkale'de 15 Haziran'dan sonda hasat baÅŸlayacak. 11 noktada hububat alımlarımı gerçekleÅŸtireceÄŸiz. TMO uzun kuyruklar ulaÅŸmasın diye randevu sistemini bu yılda uygulayacağız. Kota sınırlaması olmadan alım yapılacaktır” dedi. Program soru cevap ÅŸeklinde sona erdi.