Ürünler denetlendi - HABER318
En Son Haberler
YazarlarTümü
Namaz Vakitleri
Görüntülenen Åžehir:   Loading
Puan Durumu Loading
Gazeteler

Ürünler denetlendi

Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, hububat ekili alanlarda ürün çıkış ve gelişimlerini inceledi.
Bu haber 172 kere okunmuÅŸ. 28.01.2024 Pazar 17:20

KONTROL YAPTILAR

Kırıkkale Ä°l Tarım ve Orman MüdürlüÄŸü teknik personelleri, Bitki SaÄŸlığı Uygulama Programı çerçevesinde Merkeze baÄŸlı Pazarcık, Kızıldere ve Karacalı köylerindeki hububat ekili arazilerde; ürün geliÅŸimi, hastalık ve zararlı kontrollerini gerçekleÅŸtirdiler. Teknik personeller hububat ekili arazilerde yetiÅŸen bitkilerin büyüme süreçlerini takip ederek, ürün geliÅŸim aÅŸamalarını incelediler. Ekipler ayrıca zararlı böceklerin, tarla farelerinin ve diÄŸer zararlı organizmaların kontrollerini yaptılar.

 

TARLA FARESÄ° VE ZARARI

Tarla fareleri beslendiÄŸi alanda üç çeÅŸit delik açar. Bunlar, Beslenme deliÄŸi, Toprak çıkarma deliÄŸi ve Dışkılama deliÄŸidir. Bu delikleri kolayca tespit edebiliriz. Deliklere dikkatle bakıldığında Toprak çıkarma deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliÄŸinde fare dışkıları, beslenme deliÄŸinde ise yiyecek kalıntıları vardır. Kültür bitkileri ile çayır mera bitkilerinin yeÅŸil aksam, tohum ve meyvelerini ayrıca meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini(özellikle kök boÄŸazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaparlar. Beslendikleri alanlardaki besin tükendiÄŸinde baÅŸka alanlara geçerek zararlarına devam ederler. Sıcak aylarda yeÅŸil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Ergin tarla faresi günde ortalama 15-17 gr yeÅŸil, 10-13gr kuru yem yer. Kayıp zarar yoÄŸunluÄŸuna baÄŸlı olarak %100’ e kadar ulaÅŸabilir.

 

KÄ°MYASAL MÜCADELE

Mücadelesinde kültürel önlemlerin başında derin toprak iÅŸlemesi, münavebe, tarla temizliÄŸi gelmektedir. Nadas alanlarından gelecek olan farelerin geçiÅŸini engellemek için tarla kenarının derinden sürülerek bir ÅŸerit oluÅŸturulması farenin buradan geçiÅŸini engelleyecektir. Mekanik mücadele ise, fare deliklerini su ile doldurma, kapan kullanma gibi önlemler gelmektedir. Tarla faresi ile kimyasal mücadele iklim uygun olduÄŸu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygun zaman kıştan çıktıkları Åžubat, Mart, Nisan ayları ile kışa giriÅŸte sonbaharın Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır. Bulaşık alanlarda 25 m2’ de 5 iÅŸlek delik sayıldığında mücadeleye baÅŸlanmalı, bu sayı bitki çeÅŸidine ve uÄŸranılan ürün kaybının fazla oluÅŸuna göre deÄŸiÅŸebilir. Tarla faresi mücadelesinde toplu mücadele esas olduÄŸundan, zararlının bulunduÄŸu alandaki bütün tarlalar ve tarla kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan iÅŸlek deliklerde ilaçlanmalıdır.

YorumlarBu habere hiç yorum yapılmamış     'Ä°LK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

3 + 10 = ?

 

Bunlar da ilginizi çekebilir